Loaded fries zijn tegenwoordig helemaal hip. En laatst zag ik op Youtube een kraampje voorbij komen waar ze Japanse loaded fries hadden, met alle ingrediënten die je normaal op takoyaki, een soort deegballetjes met inktvis geserveerd krijgt. Dat bracht mij op het idee om een serie loaded fries te starten geïnspireerd op de verschillende wereldkeukens. Natuurlijk begon ik met de Japanse loaded fries.
Dit gerecht is geïnspireerd op het Youtube filmpje, maar er wel een eigen draai aan gegeven om het volledig vegetarisch te maken.
Ingrediënten voor Japanse loaded fries:
Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor 2 personen als je er nog iets bij serveert. Ik had bijvoorbeeld gegrilde aubergineplakken met miso erbij.
- 450 gram dunne frietjes, bijvoorbeeld die van Beyerlander voor de Airfryer
- Een handvol radijsjes
- Een vel nori
- Japanse kewpie mayonaise (te koop in de toko)
- Okonomiyaki saus (zie ingrediënten hieronder om het zelf te maken)
- Een eetlepel sushi gember
Voor de okonomiyaki saus:
- 50 ml worcestersaus
- 50 ml sojasaus
- 2 eetlepels mirin
- 1 eetlepel rijstazijn
- 50 ml water
- 1 eetlepel suiker
- Anderhalve theelepel geraspte gember
- 1 theelepel maizena
Japanse loaded fries maken – Bereiding
Dit gerecht is echt super gemakkelijk te maken.
Maak eerst de okonomiyaki saus. Breng alle ingrediënten, behalve de maizena in een steelpannetje aan de kook. Meng de maizena met 1 eetlepel koud water en roer dit door de saus. Laat de saus wat indikken. Laat de saus vervolgens rustig afkoelen.
Bereid de frietjes volgens de aanwijzing op de verpakking.
Snijd de radijsjes in dunne reepjes en knip het nori vel ook in dunne reepjes.
Als de frietjes klaar zijn doe je ze in een ovenschaal. Strooi hierover de gember en radijs. Schep de takoyaki saus erover en verdeel de kewpie mayonaise eroverheen.